Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ του blog ΤΕΛΕΙΩΣΕ - ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Ποιά αριστερά θα ψηφίζαμε; 1η προτίμηση ( 26 ψήφοι - 32%) απέσπασε η πρόταση για ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ με τα χαρακτηριστικά της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η εκτίμησή μας είναι ότι στον ευρύτερο χώρο των ανένταχτων και όχι μόνο, ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ώς προς τις προθέσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απο τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοσημείωτη είναι και οι ψήφοι στα υπόλοιπα σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συγκέντρωσαν συνολικά 20 ψήφους και 23%. Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι το ΜΕ.Ρ.Α έχει τους 13 απο τους 20 ψήφους και 13%. Η εκτίμησή μας είναι ότι το ΜΕ.Ρ.Α με τη σταθερή εμμονή του στη δημιουργία του Ανεφάρτητου Πόλου της Ριζοσπατικής αριστεράς δικαιώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εισπράξει την επιδοκιμασία αυτή στο μέλλον αν δεν καταφέρει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή.

Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ (21 ψήφοι - 25%) απολύτως δυσανάλογη με τη στήριξη στο ΚΚΕ ( 6 ψήφοι - 7%) απο μια πρώτη εκτίμηση δείχνει δύο πράγματα. Πρώτο, με δεδομένο το ενδιαφέρον για μια νέα (ριζοσπαστική και ενωτική) αριστερά, το ΚΚΕ χρεώνεται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, αδιαλλαξία και άρνηση να προσφέρει σε αυτή τη κατεύθυνση. (έστω με τη συμμετοχή του σε αυτή τη συζήτηση) Εισπράττει αποδοκιμασία γι αυτό. Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ σαφώς εισπράττει τα κέρδη της επικαιρότητας. Έχει καλλιεργήσει ελπίδες και προσδοκίες. Μόνο που όσοι εμπιστεύονται το λόγο του έχουν σαφώς την αντίληψη της αντιπροσώπευσης, αντίληψη που θα τους στοιχίσει κατα την εκτίμησή μας νέες απογοητεύσεις και φυσικά κατέβασμα των (προσωρινών) δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να επισημάνουμε, τηρουμένων των αναλογιών, ότι το ελάχιστο ποσοστό του λευκού - άκυρου ή της αποχής (3%- 3 ψήφοι) δείχνει ότι στους αριστερούς ψηφοφόρους δεν ευδοκιμεί η αντίληψη της ουδετερότητας.

Τέλος και αθροιστικά η εμπιστοσύνη στη σημερινή κοινοβουλευτική αριστερά (27 ψήφοι) σύν 5 ψήφοι στην κατεύθυνση ενός νέου εγχειρήματος στα πλαίσια και με τα χαρακτηριστικά αυτής της αριστεράς (σύνολο 32 ψήφοι) σε σύγκριση με τους 46 ψήφους στην εξωκοινοβουλευτική σημαίνει κατα τη γνώμη μας πολλά. Θα περιοριστούμε προς το παρόν να επισημάνουμε μόνο ότι αυτή η διαφορά πρέπει να γίνει αντιληπτή και να εκτιμηθεί απο τις συλλογικότητες και τις οργανώσεις του εξωκοινοβουλευτικού χώρου. Είναι καιρός να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο: Την νέα εργατική αντικαπιταλιστική και ριζοσπαστική αριστερά που απαιτούν οι συνθήκες και οι εργαζόμενοι. Όλοι εμείς που μέχρι σήμερα δεν καταγραφόμαστε απο τους δημοσκόπους αλλά είμαστε εδώ, αγρυπνούμε και περιμένουμε. Και θα χρεώσουμε αρνητικά κάθε συλλογικότητα που δεν θα συμβάλλει θετικά σε αυτή τη κατεύθυνση.

Αυτό το blog έχει ζωή μιας εβδομάδας περίπου. Το επισκέφτηκαν 451 συμπολίτες μας μέχρι σήμερα. Στη ψηφοφορία έλαβαν μέρος 81. Είναι τυχαίο; Περιμένουμε εκτιμήσεις. Καταχωρείστε σχόλια. Ο διάλογος συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: