Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Πως οικοδομείται η μεγάλη αριστερά;

Πώς οικοδομείται η μεγάλη αριστερά , που κανείς αριστερός δεν αρνείται σαν επιδίωξη, αλλά και τι μπορεί να σημαίνει η σημερινή αναφορά στη μεγάλη αριστερά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζει το πρόσφατο ιδεολόγημά του στις δημοσκοπήσεις;

Οι «μεταρρυθμίσεις» που έδωσαν την «νίκη» στη συντηρητική παράταξη αποδείχτηκαν ιδεολογήματα ενός συστήματος που διέρχεται μια βαθιά κρίση, αποτέλεσμα και των αντίστοιχων φαινομένων του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ο ανελέητος ανταγωνισμός σε παγκόσμιο και βέβαια τοπικό επίπεδο αναδεικνύει τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις που εκφράζονται με όλους τους τρόπους και αφήνουν να διαχέεται στην ατμόσφαιρα η μυρωδιά του βόθρου που αποπνέουν. Τα φαινόμενα σήψης έτσι όπως παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, μέρος του παιχνιδιού κι αυτά, αναδεικνύουν τη κρίση των αστικών θεσμών και δημιουργούν αντίστοιχα μια κρίση εμπιστοσύνης στους πολίτες.

έσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και αναδεικνύεται μια δυναμική για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος , δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι συμπιέζονται και καλούνται να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι η κρίση του δικομματισμού πάει μαζί με την κρίση των θεσμών του αστικής αντιπροσώπευσης και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, επειδή έτσι ακριβώς αποδεικνύεται ότι το αντιλαμβάνεται η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας ιδιαίτερα, σήμερα.

Μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη για το σύστημα κατάσταση, τώρα που οι θεσμοί της αστικής αντιπροσώπευσης αμφισβητούνται ευρέως από τους εργαζόμενους, έρχεται με τυμπανοκρουσίες η «ανανεωτική αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει προοδευτική διακυβέρνηση. Προτείνει δηλαδή αντί της ανατροπής της σημερινής πολιτικής του καπιταλισμού, και του αντιλαϊκού θεσμού της αντιπροσώπευσης, την ανατροπή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών! Επιλέγουν αντί της προσπάθειας του απεγκλωβισμού των εργαζομένων από τα ψευτοδιλήμματα και την απάτη της αστικής κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης, την συνέχιση της εξάρτησής τους από νέους και «άφθαρτους αντιπροσώπους», επιδιώκοντας να ΣΥΝδιαχειριστούν μαζί με άλλους (ποιους;) τη σημερινή κρίση του πολιτικού συστήματος. Επί το προοδευτικότερο έστω.

Έτσι οικοδομείται μια μεγάλη αριστερά και μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία;
Εμείς λέμε απερίφραστα όχι! Η ανατροπή της σημερινής κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ. Η αριστερά, για να γίνει μεγάλη, πρέπει να πυροδοτήσει και να ενισχύσει τις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται. Η αριστερά που οραματίζεται να απελευθερώσει τους εργαζόμενους από τον καπιταλιστικό ζυγό οφείλει να τους εμπιστευτεί και να τους αναδείξει στην κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Δεν μπορεί να τους καλεί σε άλλη μια συμφωνία αντιπροσώπευσής τους , προβάλλοντας, με την αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ , τα μεγάλα λόγια και τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, του νέου αντιπροσώπου «ριζοσπάστη», προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε σεις μέχρι και οι προ ολίγου ξυπόλητοι Αλβανοί σήμερα οδηγούν GOLF και έβαλαν δορυφορικά πιάτα, εσείς ακόμα στην Οχτωβριανή επανάσταση βρίσκεστε;

Άειντε να βρείτε καμιά γκόμενα να πηδήξετε να ξελαμπικάρετε λιγάκι και μετά τα ξαναλέμε...

Ανώνυμος είπε...

Διαμαρτύρομαι για την ανακρίβειά σας, ειδικά στο σήμα σας.
Απο τον καρπό της σφιγμένης γροθιάς, λείπει τό ROLEX.