Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

Αυτή η δομή με ενδιαφέρει!

Κυρίες, κύριοι, (κυρία, κύριε) του blog Ανένταχτοι Αριστεροί,



Εντελώς τυχαία από μια αναφορά (για σας; από εσάς;) σε κάποιο άλλο site (στην δική μου αντίληψη ένα site όχι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου) βρήκα το blog που μόλις φτιάξατε.

Δεν συνηθίζω να γράφω σχόλια σε post για πολλούς και διάφορους λόγους. Γι' αυτό και σε σας αντί (και περισσότερο) από κάποιο λακωνικό και περιφραστικό σχόλιο σας στέλνω αυτό το γράμμα.

Ο λόγος; Μου τραβήξατε –κατ' αρχήν- την προσοχή. Γιατί; Για να πω την αλήθεια δεν θα ήταν καθόλου αρκετά γι' αυτό ούτε το …Ουλιανωφικό "Τι να κάνουμε" ούτε η –κατ' αρχήν σεμνή και έτσι συμπαθητική- διακύρηξη σας. Σταμάτησα σε αυτό που γράφετε και που είναι εδώ και καιρό ipso facto και δική μου "οργανωτική" σκέψη. Αντιγράφω:

"Η προσωρινή ομάδα που διαχειρίζεται αυτό το ιστολόγιο έχει στη διάθεσή σας το mail rizospastes@gmail.com και προτίθεται να απαντάει σε όλα τα μηνύματα όπως και να τα κοινοποιεί σε όλους…"

Αυτή η δομή με ενδιαφέρει! Με τον καιρό ίσως έχω την ευκαιρία να εξηγήσω και το γιατί. Μια κατά την προτίμηση μου κλειστή ομάδα ανθρώπων θα ανταλλάσει ιδέες σε έναν διάλογο, μέσω (κοινοποιούμενων σε όλη την ομάδα) e-mail. Ένα ιδιωτικό φόρουμ αν θέλετε, μια "Ένωση των Δικαίων" την αποκαλώ (λίγο αυτοσαρκαζόμενος) στις ονειροφαντασιές μου.

Μια ομάδα που θα προσπαθήσει (και εδώ μάλλον θα σας χαλάσω) να ψάξει, να αναρωτηθεί, να αναστοχαστεί και όσο μπορεί να εξηγήσει, όχι να δράσει. Ναι, πιστεύω ακράδαντα πολλά χρόνια τώρα ότι η 10 θέση για τον Φόιερμπαχ έχει ανατραπεί. Οι "φιλόσοφοι" πρέπει και πάλι να εξηγήσουν τον κόσμο. Και δεν το έχουν/με καταφέρει ακόμα ότι κι αν ακούγεται ή πουλιέται.

Επί του ειδικότερου τώρα.

Μη γελιέστε ότι και η δική σας προσπάθεια είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Όπως θα είναι και η δική μου που όλο έχω στα σκαριά και που όπως και άλλα πράγματα, όσο και αν η ζωή με καθυστερεί στο τέλος θα την κάνω. Και το λέω αυτό γιατί στα λίγα που γράφετε διαφαίνεται μια άχνα "μεγάλης ελπίδας", αμυδρή και μάλλον εκ μέρους σας ασυνείδητη αλλά ωστόσο διακριτή σε έμπειρο μάτι. Η ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια ίσως κάνει τη "διαφορά".

Σας λέω λοιπόν τούτο: Αν εκτός από την τρύπα στο νερό που σε λίγο θα αφήσει πίσω της η προσπάθεια σας (όπως και η προσπάθεια οποιουδήποτε από μας όσες κι αν κάνουμε αυτούς τους καιρούς) αν λοιπόν αυτή η τρύπα στο νερό αφήσει πίσω της έστω ένα ελάχιστο μόριο, ας πούμε για παράδειγμα δύο ή το πολύ τρεις ανθρώπους που θα έχουν δέσει μια μεταξύ τους συνεννόηση, ένα modus vivendi και μια συναντίληψη των πραγμάτων, μια στάλα πιο πρωτότυπη ή μια προσέγγιση ένα χιλιοστό βαθύτερη από τις ως τα τώρα, ε, τότε άξιζε ο κόπος σας και τα ξενύχτια σας και θα έχετε προσφέρει στο μέλλον!

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, ας συστηθούμε.

Αυτόπροσδιορίζεστε ως "ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ" Ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι αυτές οι έννοιες είναι από την φύση τους σχετικές –και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο θα μπορούσαν να είναι- έτσι που να χωράει μέσα τους "κάθε καρυδιάς καρύδι". Δυστυχώς βλέπετε, στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών των Σεβρών ακόμα και όταν αυτό ήταν στις δόξες του δεν υπήρχε το πρότυπο του "αριστερού" ή του "δεξιού" ή του "ριζοσπάστη" ή του "συντηρητικού" κοκ και κατά συνέπεια …ο καθείς και η δήλωση του και εν τέλει ο προσδιορισμός επέρχεται (δίκαιος, άδικος άσχετο εδώ) στον καθένα μας από τους άλλους και μέσα στον χρόνο. Άρα αυτό που μένει στο παρόν είναι τι ο καθένας πιστεύει ή φαντάζεται για τον εαυτό του.

Ιδού εγώ λοιπόν.

Είμαι σαφώς "ανένταχτος" με την έννοια ότι εδώ και πάνω από 15 χρόνια δεν ανήκω σε κανένα κόμμα ή κίνηση ή οτιδήποτε παρόμοιο, δεν είμαι ούτε μέλος ή οπαδός τους. Όμως με μια αναγκαία επισήμανση που είναι νομίζω και για σας αυτονόητη: Δεν "απέχω" από το ενδιαφέρον και την σκέψη πάνω στην κοινωνία και τους ανθρώπους. Ενημερώνομαι πάντα όσο περισσότερο μπορώ, διαβάζω, παρατηρώ και παιδεύομαι να αναλύσω.

Ας δούμε ωστόσο το "αριστερός".

Η δική μου –κατ' αρχήν- θέση; Θεωρώ εν πολλοίς ότι η αριστερά έχει χρεοκοπήσει! Όμως προσοχή, λέγοντας εδώ για αριστερά εννοώ τους ανθρώπους, την νοοτροπία τους, τις δομές της, σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης της αλλά και της προίκας της– πάντως όχι την έννοια σε ένα μεγάλο μέρος της και την πλούσια σκευή αξιών και θεωρητικών επεξεργασιών που κουβαλά και που μάλλον αυτά μπορούν να αποτελέσουν μαγιά και έμπνευση του νέου, ώστε αυτό όταν έρθει –γιατί θα έρθει -- να είναι προς το καλύτερο, πράγμα που είναι και το πιο δύσκολο και απίθανο και όχι προς το χειρότερο, πράγμα που είναι απείρως πιο εύκολο και πάντως πιο πιθανό.

Για να μην τραβήξει τούτο το γράμμα σε μάκρος δεν θα αναφέρω τίποτα για τα περί Ριζοσπαστών. Χαμογελώ είναι η αλήθεια σκεπτόμενος ότι κάποιες από τις αναλύσεις μου και τα οιονεί συμπεράσματά μου των λίγων τελευταίων χρόνων θα φαίνονταν σε όλους εξωφρενικά, τρελά και ανεκδιήγητά. Και πάντως προσωπικά και συναισθηματικά (και είναι φυσικά λογικό λάθος) μου είναι αδύνατο όταν ακούω για ριζοσπάστες να μην κολλήσει το μυαλό μου στους πάλαι ποτέ Ιταλούς Ριζοσπάστες με την αξιολάτρευτη ευρωβουλευτίνα κυρία Staller.


Αυτό που θα ήθελα να κρατήσετε είναι ότι ο τρόπος επικοινωνίας των κοινοποιούμενων e-mail είναι αυτό που για την ώρα κρατάω. Αν αυτό προχωρήσει θα με ενδιέφερε μια δοκιμαστική συμμετοχή μου. Όσο για τα υπόλοιπα, θα σας παρακολουθώ για κάποιο τουλάχιστον διάστημα, με ενδιαφέρον. Και βλέπουμε.

Και κάτι τελευταίο. Αυτό το κείμενο σας στάλθηκε ως γράμμα προς ολίγους. Θα προτιμούσα να μην δημοσιευθεί. Κι αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε έστω ως αφορμή κάτι στα post που στο μέλλον θα αναρτήσετε θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσετε τις όποιες θέσεις ή συμπεράσματα παραθέτω παρά τα περισσότερο βιογραφικά στοιχεία.


Με ειλικρίνεια,
Ν.Β

ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ:
- Περικόψαμε μερικά σημεία σε αυτή την ανάρτηση (προσωπικά) όπως το ζήτησε ο αποστολέας.
- Αναρτούμε όλο το υπόλοιπο ολόκληρο θεωρώντας ότι αξίζει και πρέπει να το διαβάσουν κι άλλοι.
- Εχουμε προωθήσει το κείμενο σε όλα τα mail των συντρόφων που διαχειριζόμαστε
το blog και προφανώς η επικοινωνία και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί μεταξύ όσων το επιθυμούν με το σύντροφο Ν.Β και με αυτό τον τρόπο.
- Τέλος σύντροφε ΝΒ θέλουμε να σου πούμε και δημόσια ότι έχεις θέση αναμεσά μας. Μπορείς να έχεις και δημόσια (μέσω του blog) παρουσία, όποτε θεωρείς ότι έχεις κάτι να πείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: